Guide Auto

Honda Forza 350 serba baru dilancar di Thailand – semua panel badan diubah, enjin 329 cc 28.8 hp

Baru sahaja diberikan peningkatan yang besar dua tahun lalu dengan termasuk perubahan enjin, Honda Forza 350 sekali lagi diperbaharui, modèle dengan yang dipanggil sebagai serba baharu dilancarkan untuk pasaran Thaïlande dalam dua versi iaitu Standard dan Roadsync, pada harga masing-masing 181 000 baht (RM22, 399) dan 179 000 bahts (22 152 RM).

Perubahan paling utama sebenarnya adalah pada penggayaan, namun ia memerlukan pemerhatian yang teliti untuk melihat perbezaannya. Hampir keseluruhan panneau badan adalah berbeza berbanding sebelum ini, dan lampu LED hadapan dan belakang turut diubah dengan rekaan yang lebih garang.

Indicateur de panneau Forza 350 baru ini turut diubah, tetapi masih menggunakan gabungan analogique et LCD numérique, bukannya TFT seperti kebanyakan motosikal moden sekarang. Selain daripada itu, senarai kelengkapan serta ciri teknikal skuter ini masih sama seperti model yang diperkenalkan pada tahun 2020 (mungkin Thailand tidak menerima model ini dan sebab itulah ia dipanggil sebagai serba baharu).

Forza 350 diperkenalkan sebagai pengganti untuk Forza 300 dan enjin satu silinder empat injap model ini telah ditingkatkan untuk menjadi 329 cc sekaligus kuasanya meningkat 16%, dengan jumlah keseluruhan 28,8 ch pada 7 500 tr/min et 31,5 Nm tork pada 5 250 tr/min.

Jika dibandingkan dengan Forza 300, selain kapasiti, beberapa baaghian lain dalam enjin turut dinaik taraf termasuk vilebrequin 10% lebih ringan, corps de papillon lebih besar (36 mm), injap lebih besar (28 mm), gicleur d’huile de pistonlubang admission dan ekzos yang diubah, ekzos direka semula serta pelaras rantai cam hidraulik. Transmisi adalah unit CVT yang menggunakan tali sawat untuk menghantar kuasa ke roda belakang.

Menjadikan skuter ini terus menarik adalah di hadapan terdapat penghadang angin yang boleh dilaras secara elektrik. Di bawah tempat duduk terdapat ruang simpanan yang boleh memuatkan dua casque visage complet et juga soket pengecas USB. Tangki bahan api berkapasiti 11,7 litres.

Honda Forza 350 serba baru dilancar di Thailand - semua panel badan diubah, enjin 329 cc 28.8 hp

Panel instrumen pada Forza 350 ini, walaupun bukan yang paling maju dalam pasaran, masih mempunyai sistem yang canggih di mana ia boleh disambungkan dengan Honda Smartphone Voice Control, tetapi hanya diberikan pada modèle Roadsync sahaja. Skuter ini juga dilengkapi dengan sistem kawalan cengkaman Honda Selectable Torque Control (HSTC) yang boleh ditutup sekiranya mahu dan ABS deux canaux.

Kelengkapan lain pada Forza 350 adalah fork teleskopik, dua penyerap hentak di belakang, rim 15 inci di hadapan dan 14 inci di belakang, brek cakera tunggal 256 mm di hadapan dan 240 mm di belakang, berat 187 kg, tinggi tempat duduk 780 mm, système tanpa kunci et semua lampu LED.

Articles similaires