Guide Auto

Hyundai Creta lifting 2022 dijumpai di Malaysia – SUV segment-B 1.5L NA, mungkin akan dilancar di sini?

Sehingga kini tiada sebarang desas-desus dari pengedar Hyundai di Malaysia iaitu Hyundai-Sime Darby Motors (HSDM) berkenaan untuk membawa SUV segment-B, Hyundai Creta lifting 2022 yang telah dilancarkan di Indonesia pada novembre tahun lalu ke pasaran tempatan. Namun pembaça paultan.orgJJ Chang telah ternampak SUV tersebut di Malaysia et berkongsi gambar unit berkenaan di media sosial.

Tidak dinyatakan di mana ia dijumpai, namun menerusi latar belakang imej berkenaan, ia mungkin di Tanjung Tokong, Pulau Pinang. Crète lifting tersebut tidak menggunakan nombor plat perdagangan, tetapi mengenakan nombor plat Malaisie sebenar. Logo Hyundai tidak disembunyikan pada bahagian hadapan, sebaliknnya di belakang, logo ‘H senget’ et juga perkataan ‘CRETA’ pada pintu la trappe disorok dengan pita pelekat.

Kami turut terus bertanyakan pihak HSDM berkenaan unit yang dijumpai ini, tetapi syarikat berkenaan enggan memberikan sebarang komen. Namun melihat unit yang telah pun menerima nombor pendaftaran dan sudah tentu telah menerima kelulusan VTA dari JPJ, HSDM tentu ada sesuatu yang dirancang untuk SUV ini di Malaysia.

Sekiranya Creta di bawa ke pasaran tempatan, ia akan berada di bawah satu tangga berbanding satu lagi SUV segment-B Hyundai iaitu Kona. Creta kini dipasang di Indonesia, dan dengan jumlah jualan yang tidak tinggi, mungkin ia akan diimport dari sana mengambil manfaat dari Kawasan Perdagangan Bebas ASEAN bagi mendapatkan potongan cukai.

Hyundai Creta lifting 2022 dijumpai di Malaysia - SUV segment-B 1.5L NA, mungkin akan dilancar di sini?

Walau bagaimanapun, ianya sudah tentu tidak boleh dijual dengan harga serendah Perodua Ativa, dan dalam masa yang sama kelengkapan yang dibekalkan adalah lebih rendah dari SUV segment-B Perodua berkenaan. Buat masa sekarang, Creta yang dipasang di Indonesia tersebut sudah pun diimport ke Thailand, dan dijual pada harga 949 000 baht (RM115 749) sehingga 999 000 baht (RM121 848).

Walaupun saiznya kelihatan hampir sama seperti Ativa, Creta sebenarnya lebih besar. Creta diasaskan dari platform yang même dengan Kia Seltos. Ia dihasilkan dengan dimensi 4 315 mm panjang dan 1 790 mm lebar, atau 250 mm lebih panjang dan 80 mm lebih lebar berbanding Perodua Ativa. Jarak roda Creta juga lebih panjang dengan ukuran 2 610 mm, atau 85 mm lebih jauh berbanding SUV segmen-B Perodua berkenaan.

Creta sememanngnya dihasilkan untuk pasaran seperti India dan Asia Tenggara, tidak seperti Kona yang memang disasarkan untuk pasaran Eropah. Namun Creta masih menerima muka dengan rekaan gril Parametric Jewel seperti Tucson, menampilkan lampu nyalaan siang LED yang kelihatan seperti sebahagian dari gril. Lampu utamanya pula berada pada bampar, dan turut diberikan teknologi LED.

SUV ini tidak diberikan bumbung berwarna hitam, tetapi kemasan berwarna perak yang diberikan bermula pada bahagian atas tingkap pintu hadapan sehingga tiang-C di belakang tetap memberikan imej seakan « bumbung terapung ». Manakala pada kabin, papan pemuka Creta ini turut menerima ‘perisa’ yang sama seperti Tucson dengan rekaan ala-air terjun pada papan pemuka.

Di Thailand, Creta menerima kelengkapan seperti skrin infotainmen 8.0-inci, paparan instrumen 10.25-inci, pengecas telefon pintar tanpa wayar Qi, pendingin hawa automatik dengan penghembus kabin belakang. Manakala dua varian paling tinggi diberikan lampu dalaman et lampu suasana LED et juga bumbung panaromik.

Ia juga menerima sistem keselamatan yang agak baik termasuk enam-beg udara serta pakej bantuan pemanduan Hyundai SmartSense dengan fungsi termasuk amaran buka pintu.

Creta dijana enjin 1,5 litre tanpa bantuan turbo yang menghasilkan 115 PS pada takat 6 300 tr/min et tork maksima 144 Nm pada 4 500 tr/min. Ia digandingkan dengan kotak gear Intelligent Variable Transmission (iVT), iaitu transmisi CVT Hyundai yang menggunakan rantai bagi menggantikan tali sawat metalik. Di India dan Indonesia, Creta turut ditawarkan dengan kotak gear manual enam-kelajuan. Tiada pilihan système AWD pada SUV ini, semuanya adalah pacuan roda hadapan.

Nak bersaing de Perodua Ativa atau Proton X50 memang dilihat mustahil. Mungkin ada yang melihat Creta ini sebagai alternatif pour Honda HR-V varian paling rendah dengan enjin 1.5L NA yang dijual pada harga RM114,800?

GALERIE: Hyundai Creta lifting pasaran Indonésie
Source link

Articles similaires