Guide Auto

Maserati Grecale ditunjuk di Malaysia – variantes GT, Modena, Trofeo; hingga 530 PS; tempahan dibuka

Pertama kali didedahkan pada Mac lalu, Maserati Grecale kini tiba di Malaysia untuk sesi pratonton yang diusahakan oleh Naza Italia. Grecale merupakan SUV kedua jenama itu selepas Levante, ia dibangun menggunakan platform Giorgio dan mempunyai dimensi ukuran 4 846 mm panjang, 1 948 mm lebar, 1 670 mm tinggi dan jarak antara roda 2 901 mm — lebih kecil berbanding Levante, dan menjadi pesaing bagi Porsche Macan.

Wajad depan SUV ini serte grilnya yang lebar diilhamkan oleh MC20, modèle yang menjadi pertama mempamerkan arah tuju penggayaan baru bagi jenama ini. Kluster lampunya dipanjangkan, et menggunakan DRL yang même dengan MC20. Menyerlahkan lagi baaghian depannya adalah garis atas bonet dan bukaan udara yang besar bawah tablier.

Di belakang, rekaan lampunya menyerupai model Maserati yang lain, iaitu 3200 GT dengan kluster tirus yang dilanjutkan yang garisnya sampai ke roda belakang. Di bawah, ada rekaan seumpama diffuseur yang terletak antara ekzos.

Maserati Grecale ditunjuk di Malaysia - variantes GT, Modena, Trofeo; hingga 530 PS; tempahan dibuka

Di dalam terdapat beberapa skrin, termasuk kluster instrumen digital 12.2-inci serta skrin sentuh di tengah 12.3-inci yang terletak di atas sebuah lagi skrin 8.8-inci. Semua ini dipautkan kepada MIA (Maserati Intelligent Assistant), sebuah system infotainmen berasaskan Android Automotive OS de Google.

Sistem infotainmen ini datang dengan pelbagai pilihan sambungan and ciri lain seperti tetapan pelbagai profil and tetapan kenderaan, and sambungan dua telefon pintar melalui Bleutooth. Android Auto et Apple CarPlay se terminent par le système de télématique Maserati Connect.

Penumpang belakang juga ada skrin sentuh sendiri yang terletah di hujung konsol tengah, untuk tetapan pendingin hawa — Grecale datang dengan sistem kawalan pendingin tiga-zon dan corong belakang. Maserati juga bekerjsama dengan Sonus Faber untuk membangunkan system bunyi 3D, yang datang dengan 14 (standard) atau 21 (High Premium) pembesar suara.

Maserati Grecale ditunjuk di Malaysia - variantes GT, Modena, Trofeo; hingga 530 PS; tempahan dibuka

Dari segi mekanikal, Grecale menggunakan suspensi jenis double triangle di depan dan multi-lien di belakang. Bergantung kepada varian, ea datang sama ada dengan penyerap hentak pasif, penyerap hentak Skyhook adaptif atau suspensi udara. Sistem utama yang lain adalah Vehicle Dynamic Control Module (VDCM), yang merupakan evolusi kepada Chassis Domain Control Module (CDCM) yang ada pada MC20.

Semua varian Grecale menerima transmisi automatik lapan-kelajuan dan pacuan semua roda sebagai ciri standard, dengan enjin paling asas pada GT ialah 2,0 litres turbocas empat-silinder essence yang menjana 300 PS (296 ch) pada 5 750 tr/min dan 450 Nm tork dari 2 000 hingga 4 000 tr/min.

Sistem janaan ini juga menampilkan sistem hybride doux 48 volts yang terdiri daripada générateur de démarrage à courroie (BSG), sebuah bateri, sebuah eBooster serta pengubah AC/DC. Alternateur BSG bertindak sebagai pour mengecas bateri yang terletak dalam mais, yang memberikan kuasa kepada kompresor elektrik eBooster pour mengisi jurang tork sebelum turbo masuk.

Varian Modena juga menggunakan enjin hibrid yang sama, tetapi ditala untuk memberikan 330 PS (325 ch). Modèle Kedua-dua dengan sistem hybride doux ini mampu mencapai laju 240 km/j, tetapi Modena lebih pantas dalam 0-100 km/j dengan 5.3 saat berbanding GT dengan 5.6 saat.

Trofeo pula menggunakan enjin Nettuno 3.0 liter turbo berkembar V6 de MC20, yang memanfaatkan teknologi Maserati Twin Combustion (MTC) de F1. Dari sudut angka, Trofeo menghasilkan 530 PS (523 hp) pada 6,500 rpm dan 620 Nm dari 3,000 hingga 5,500 rpm — menjadikannya yang paling pantas dengan 3.8 saat dan laju maksimum 285 km/j.

Naza Italia bagaimanapun tidak mendedahkan harga Grecale di Malaysia buat masa ini. Apa jeu de mots, pelanggan yang berminat boleh menguhubungi pengedar untuk membuat tempahan atau untuk mendekati model ini sebelum ia meneruskan jelajahnya ke negara ASEAN yang lain.

Articles similaires