Guide Auto

Mercedes-AMG S63 E Performance 2023 – masih enjin V8, hybride rechargeable, 802 PS/1 430 Nm ; 0-100km/j 3.3s !

Modèle Selepas generasi baru Mercedes-Benz Classe S W223 diperkenalkan pada septembre 2020, kini sudah tiba masanya berline mewah berkenaan muncul dalam versi prestasi tinggi – memperkenalkan Mercedes-AMG S63 E Performance 2023 ! Dengan “E Performance” de belakang nama model ini, sudah tentu ia turut fonctionnerima sistem plug-in hybride (PHEV) berprestasi tinggi dari Mercedes-AMG. Namun tidak seperti C 63 SE Performance yang kini menggunakan enjin 2.0L empat-silinder, S63 E Performance ini nampaknya masih kekal menggunakan enjin V8 !

Ini menjadikan AMG S 63 generasi baharu ini sebagai S-Class paleing berkuasa pernah dihasilkan – menjana 802 PS (791 hp atau 590 kW) tork maksima 1,430 Nm secara keseluruhan, membolehkan sedan besar dengan berat 2,595 kg ini memecut dari 0-100 km/j dalam masa hanya 3.3 saat, dan mencatatkan kelajuan 250 km/j atau 290 km/j sekiranya pembeli memilih ciri opsyen AMG Driver’s Package!

Sama seperti C 63 S, S 63 E Performance ini juga menggunakan sistem hibrid P3 Mercedes-AMG yang rumit bagi membolehkan sedan empat-pintu ini mengekstrak kuasa lebih besar dari sebuah kereta sport enjin tengah Lamborghini Huracan. Mari sini kami bentangkan bagaimana ia beroperasi.

Mercedes-AMG S63 E Performance 2023 - masih enjin V8, hybride rechargeable, 802 PS/1 430 Nm ; 0-100km/j 3.3s !

Ia bermula dengan enjin essence V8 yang dipadankan, atau lebih spesifik enjin V8 4,0 litres dengan dua pengecas turbo jenis rouleau jumeau, berupaya menghasilkan kuasa 612 PS (603 ch atau 450 kW) bermula 5 500 hingga 6 500 tr/min serta tork maksima 900 Nm bermula 2 500 hingga 4 500 tr/min. Enjin ini dipadankan pada casis menerusi cagak-cagak aktif.

Unité Enjin V8 tersebut turut menerima générateur-démarreur yang dipacu dengan tali sawat (RSG) yang berfungsi untuk menghidupkan enjin dan mengecas semula bateri hibrid, dihubungkan kepada sistem elektrik 400 volts kereta ini. Manakala kuasa dari enjin dipindahkan ke semua roda menerusi kotak gear automatik sembilan-kelajuan AMG Speedshift MCT 9G, dan juga sistem pacuan semua roda dengan agihan tork bervariasi penuh AMG Performance 4Matic+ yang menggunakan klac départ basah pelbagai lapisan.

Selain menerima kuasa dari enjin essence, sistem hibrid P3 ini juga menampilkan satu moteur elektrik yang diletak pada gandar belakang. Moteur berkenaan menghasilkan kuasa 95 PS (94 hp atau 70 kW) secara berterusan, tetapi mampu memberikan tujahan sebesar 190 PS (188 hp atau 140 kW) dan tork maksima 320 Nm selama 10 saat apabila diperlukan.

Mercedes-AMG S63 E Performance 2023 - masih enjin V8, hybride rechargeable, 802 PS/1 430 Nm ; 0-100km/j 3.3s !

Moteur tersebut bukan terus memacu roda, sebaliknya mempunyai kotak gear dua-kelajuan tersendiri. Kotak gear tersebut akan berfungsi secara automatik, atau secara spesifiknya gear kedua akan digunakan pada bila kelajuan mencecah 140 km/j setelah motor mencapai kelajuan maksima iaitu sekitar 13 500 rpm.

Walaupun enjin essence dan moteur elektrik ini terpisah, ia sebenarnya masih berhubung menerusi sistem pacuan semua roda menerusi syaf hélice dan klac tambahan yang terletak di belakang kotak gear automatik. Dengan konfigurasi ini, kuasa gabungan dari enjin dan juga motor elektrik turut boleh dialirkan sepenuhnya ke roda hadapan sekiranya diperlukan, contohnya ketika roda belakang langsung tiada cengkaman.

Motor elektrik pada sistem ini menerima kuasa elektrik dari bateri berprestasi tinggi (HPB) dari AMG yang digelar HPB 150. Bateri berkenaan terdiri dari 1,200 sel untuk membekalkan kuasa berkapasiti 13,1 kWj – lebih berkuasa dari bateri HPB 80 pada model-model E Performance lain yang dengan jumlah sel lebih sedikit serta hanya berkapasiti 6,1 kWj.

Sel-sel bateri tersebut turut disejukkan secara individu bagi memastikan ia sentiasa berada pada suhu operasi sekitar 45 darjah selsius. Bateri berkenaan boleh dicas semula dengan pengecas AC 3,7 kW (penghubung Type 2) dengan input maksimum 3,7 kW. Walau bagaimanapun, jarak gerak menggunakan kuasa elektrik sepenuhnya tanpa menghidupkan enjin essence hanyalah sejauh 33 km dengan satu cas penuh bateri.

Dengan système électrique et mécanique yang rumit membolehkan modèle ini menawarkan tujuh mod pemanduan berbeza yang boleh dipilih menerusi système AMG Dynamic Select. Ia termasuk mod Électrique, Confort, Maintien de la batterie, Sport, Sport+, Glissant et Individuel. Tak cukup dengan tujuh mod pemanduan ini, anda turut boleh bermain dengan empat tahap pemulihan tenaga (niveau 0 hingga 3) dan juga tiga pilihan mod system AMG Dynamics (Basic, Advanced dan Pro).

Dengan berat badan lebih dari 2.5 tan serta kuasa yang mencecah 800 PS, sedan ini diberikan sistem suspensi adaptif dengan penyerap hentak udara AMG Ride Control+, serta sistem stereng untuk gandar belakang bagi membolehkan ia bergerak lincah. Manakala untuk menghentikannnya, ia dibekalkan denam sistem brek komposit berprestasi tinggi AMG yang terdiri dari cakera berdiameter 400 mm bersama angkup enam omboh di hadapan, serta cakera 380 mm dengan angkup angkup omboh tunggal di belakang.

Mercedes-AMG S63 E Performance 2023 - masih enjin V8, hybride rechargeable, 802 PS/1 430 Nm ; 0-100km/j 3.3s !

Secara standard, c’est-à-dire un diamètre de jante défini 20-inci dengan tayar 255/45R20 di hadapan dan 285/40R20 di belakang. Namun pembeli boleh memilih opsyen mis jante 21-inci yang turut ditawarkan. Mercedes-AMG S63 ini juga fonctionnerima sistem stereng dengan nisbah geometeri bervariasi tiga peringkat serta sistem anti-oleng aktif AMG Active Control yang berfungsi menggunakan sous-jaringan sistem elektrik 48 volts.

Struktur badan S63 ini juga turut dihasilkan lebih tegar dari S-Class biasa menerusi penstabil aluminum di bawah enjin, dan juga pendakap silang pada poin-poin cagak suspensi. Satu topang pepenjuru yang diperbuat dari aluminium diletak pada bahagian bawah badan sebelah belakang yang didakwa mampu meningkatkan tahap kejituan pemanduan.

Bateri HPB untuk sistem hibrid pada S63 ini turut menyumbang kepada ketegaran badan keseluruhan kereta ini kerana ia diletakkan pada perumah di kedudukan beban tertentu dan diperbuat dari gentian diperkuat plastik (FRP) ringan.

Untuk rupa, sudah tentu S63 ini tampil dengan rupa lebih garang dari S-Class biasa. Ia diberikan gril hadapan AMG dengan jalur menegak serta logo bintang Mercedes di tengah yang besar. Emblème logo bintang pada hujung bonet digantikan dengan emblème AMG dalam kemasan krom perak dan hitam.

Rupa lebih agresif turut disumbang menerusi bampar hadapan dengan rekaan aile à réaction menampilkan liang kemasukan udara sisi yang lebih besar bersama tirai udara yang benar-benar berfungsi. Manakala di belakang, S63 ini ini menerima empat tip ekzos bersama diffuseur pada bampar yang lebih menonjol.

Seperti biasa, kabin modèle-modèle AMG akan menampilkan rupa asas yang sama seperti modèle biasa tetapi diberikan perincian-perincian yang lebih berciri perlumbaan. S63 ini menerima roda stereng AMG Performance, tempat duduk sports, serta paparan instrumen AMG et juga sistem hibrid yang berfungsi sekali bersama sistem infotainmen Mercedes-Benz User Experience (MBUX). Selain itu ia turut menerima paparan tête haute serta menyokong format bunyi Dolby Atmos.

Active Distance Assist Distronic, Active Steering Assist, Traffic Sign Assist, Active Lane Keeping Assist, Active Lane Change Assist, Active Emergency Stop Assist, Attention Assist, Active Assistance au freinage dengan fungsi lintasan trafik, Active Blind Spot Assist, Evasive Steering Assist serta sistem Drive Pilot Level 3 untuk memberikan kebolehan pemanduan autonomi Tahap 3.
Source link

Articles similaires