Guide Auto

Perodua ada 200k tempahan tertangguh, sasar penuhi semuanya termasuk pendaftaran sebelum 31.03.2023

Perodua telah mempunyai lebih 200,000 tempahan yang masih tertangguh (yang masih belum dipenuhi) dan menyasarkan untuk memenuhi semuanya menjelang suku pertama 2023. Ia adalah bagi menyelesaikan semua pendaftaran sebelum tarikh akhir yang diberikan oleh kerajaan bagi kereta yang ditempah sebelum berakhirnya tempoh pengecualian cukai jualan dan perkhidmatan (SST) pada 30 juin lalu.

Tarikh terakhir yang diberikan untuk pendaftaran semua kereta dengan pengecualian SST ialah pada 31 Mac 2023, seperti mana yang diumumkan sebelum ini. Pada hari terakhir pengecualian SST itu, Perodua telah gagnerima 25 100 tempahan daripada pelanggan yang mengambil peluang pada saat akhir ‘cuti SST’ itu, di mana ia adalah jumlah harian tertinggi yang pernah direkodkan oleh Perodua.

Président dan PDG Datuk Zainal Abidin Ahmad membre du média pada minggu lalu, Perodua berkeupayaan mengeluarkan 28 000 unité kereta sebulan dan pada peringkat produksi, ia sepatutnya mampu memenuhi tempahan yang tertangguh yang diterima dalam tempoh pengecualian SST.

Dengan itu, bos besar Perodua ini juga yakin sasaran jualan 2022 sebanyak 247 800 unités (meningkat 30,2 % berbanding 190 291 unités kereta yang dihantar pada 2021) boleh dicapai, tambahan pula syarikat ini telah berjaya menyelesaikan isu kekurangan bekalan Edge.

Perodua ada 200k tempahan tertangguh, sasar penuhi semuanya termasuk pendaftaran sebelum 31.03.2023

Bagi inflasi, ringgit yang lemah dan kenaikan kos bagi pengeluar, Perodua mengatakan bahawa ia akan mengekalkan harganya.

« Ada banyak faktor yang perlu dipertimbangkan, dari harga bahan mentah, keadaan ekonomi Malaysua, kuasa pembelian pembeli. Tiada peningkatan harga; kami akan mengekalkan harga kami dan diharap kami mampu mengekalkannya sehingga hujung tahun ini », kata Zainal.

Sambungnya lagi, « Setakat ini, peningkatan harga yang kami hadapi, kami cuba untuk menyerapkannya », sambil mengesahkan pihaknya mempunyai langkah pengurangan kos untuk mengatasi isu kenaikan harga.

Kenaikan harga yang disebutkan ini bukanlah semakan harga dengan cukai jualan yang ditambah semula iaitu melibatkan cukai yang perlu dibayar kepada kerajaan. Sehingga 1 Julai, harga kereta Perodua meningkat antara RM723 et RM4 674, atau antara 1,63 % et 6,38 %.
Source link

Articles similaires