Guide Auto

Perodua Axia 2023 baru bakal guna enjin 1.0L turbo seperti Ativa

Portail automobile Indonésie, OtoDriver melaporkan bahawa kembar untuk Perodua Axia bagi pasaran negara berkenaan iaitu Toyota Agya et Daihatsu Ayla bakal diperkenalkan pada bulan Mac tahun hadapan. Dan apa yang menarik, hayon segmen-A tersebut bakal dilengkapi enjin 1,0 litre tiga-silinder turbo yang sama seperti Perodua Ativa!

«Tahun depan modèle serba baharu akan muncul. Kemungkinan pada bulan Mac 2023 », kata sumber yang boleh dipercayai kepada OtoDriverdan turut menambah model berkenaan juga akan menerima enjin baharu yang sama seperti kembar Ativa di Indonesia iaitu Daihatsu Rocky dan Toyota Raize.

Pada pasaran negara berkenaan, Rocky dan Raize ditawarkan dalam dua varian enjin iaitu 1KR-VET 1,0 litre tiga-silinder turbo berkuasa 98 PS et tork maksima 140 Nm, serta pilihan enjin NA generasi baharu WA-VE 1,2 litre tiga-silinder DOHC Dual VVT- je berkuasa 88 PS et tork maksima 112 Nm.

Untuk model generasi sedia ada, Toyota Agya dan Daihatsu Ayla menerima dua pilihan enjin iaitu unit 1.0 litre 1KR-FE tiga-silinder berkuasa 67 PS dan tork maksima 89 Nm, dan juga unit 1.2 litre 3NR-FE empat silinder menghasilkan 88 PS dan tork maksima 108 Nm. Manakala untuk Perodua Axia di Malaysia, ia hanya ditawarkan dengan enjin enjin 1KR-VE VVT-i yang ditingkat taraf menghasilkan 68 PS dan tork maksima 91 Nm.

Perodua Axia 2023 baru bakal guna enjin 1.0L turbo seperti Ativa

Walaupun ada kemungkinan Perodua Axia generasi baharu ini berkongsi « resipi » yang sama iaitu menerima enjin 1,0 litre turbo seperti Ayla dan Agya, tidak mustahil juga Axia pasaran Malaisie kelak hanya menerima enjin 1,2 litre tiga-silinder WA-VE bagi memastikan ia boleh dijual pada harga yang lebih mampu milik, modèle setara dengan kedudukan generasi sedia ada.

Seperti model-model generasi baharu Daihatsu-Toyota-Perodua yang lain, Ayla-Agya-Axia serba baharu ini mungkin diasaskan dari platform Daihatsu New Global Architecture. Ayla dan Agya sudahpun berada sembilan tahun dalam pasaran Indonésie, manakala Axia pula sudah berumur hampir lapan tahun di sini – sememangnya hayon kompak ini memerlukan modèle gantian generasi baharu.

Sekiranya ia benar-benar diperkenalkan di Indonesia pada bulan Mac tahun hadapan, mungkin Perodua Axia generasi baharu ini akan muncul di Malaysia seawal suku keempat 2023. Apa pun buat masa sekarang, kita tunggu dan lihat dahulu segala perkembangan dan pengumuman rasmi dari Daihatsu atau Perodua.

GALERI: Daihatsu Ayla Turbo Concept de GIIAS 2018

Articles similaires