Guide Auto

UMW Toyota Motor bakal perkenal model hibrid kedua di M’sia tahun depan – MPV Innova Zenix Hybrid?

UMW Toyota Motor (UMWT) telah mendedahkan yang syarikat itu akan memperkenalkan model kenderaan hibrid elektrik (HEV) kedua untuk pasaran Malaysia selepas Corolla Cross Hybrid, tahun depan, sebagai sebahagian daripada arah tuju baru mereka untuk rantau ini.

Bagaimanapun, syarikat itu belum modèle mendedahkan hibrid mana yang dimaksudkan. Namun, melihat kepada perkembangan semasa di pasaran serantau, tidak sukar untuk menjangkakannya – kemungkinan besar ialah model Innova Zenix 2023 yang baru saja dilancarkan di Indonesia bulan lalu. Président UMWT, Ravindran K dalam satu kenyataan memaklumkan kenderaan hibrid elektrik merupakan “pilihan terbaik dan mampu milik untuk pemilik kenderaan memulakan perjalanan mengurangkan jejak karbon mereka”.

Bagi Innova Zenix, ia pengenalannya sudah ditawarkan dalam versi hibrid di Indonesia, terdiri daripada unit enjin M20A-FXS 2.0 liter NA empat-silinder Dynamic Force yang menghasilkan 152 PS pada 6,000 rpm dan 187 Nm tork dari 4,400 rpm hingga 5,200 rpm. Dalam tetapan ini, enjin berkenaan disertai oleh sebuah motor elektrik 113 PS/205 Nm untuk menghasilkan output akhir 186 PS. Transmisi pula CVT, yang menyalurkan kuasa ke roda depan.

UMW Toyota Motor bakal perkenal model hibrid kedua di M'sia tahun depan - MPV Innova Zenix Hybrid?

Ini merupakan Innova generasi ketiga yang membawa perubahan penting: ia tidak lagi menggunaan binaan frame frame, sebaliknya beralih kepada binaan monocoque dengan memanfaatkan varian GA-C bagi platform Toyota New Global Architecture (TNGA).

Peralihan kepada platform ini juga menyebabkan tetapan pacuannya kini menjadi roda depan dan bukan lagi pacuan roda belakang, seperti Hilux dan Fortuner seperti sebelum ini. Ketika pelancarannya, Toyota mendedahkan Innova Zenix generasi ketiga ini mempunyai ukuran 4 755 mm panjang, 1 850 mm lebar dan 1 795 mm tinggi — tinggi yang masih sama dengan model lama. Ketinggian dari tanah pula 185 mm.

Namun, sama ada ini akan menjadi model hibrid kedua yang dimaksudkan oleh Toyota untuk pasaran Malaysia masih belum diketahui. Kita tunggu dan lihat. Modèle Atau ada calon couché?

Articles similaires